Daha İyi Bir Sorun Çözmenin Altı Adımı

İster Cisco Networking Academy öğrencisi, ister ebeveyn, stajyer, çaylak veya büyük bir şirketin başkanı olun, bir noktada sorunlarla karşılaşmanız gerekecek.

Çözüm gerektirecek sorunlar.

Herkesin hayatının bir parçasıdır.

Beğen ya da beğenme, hepimiz kararlar vermeliyiz. Ve aldığımız kararların karşılaştığımız sorunları çözmesi gerekiyor. Ağınızdaki bir hatayı düzeltmek, bir son teslim tarihine ulaşmak, bu promosyonu güvence altına almak veya kendi şirketinizi kurmak – ister büyük ister küçük olsun, hepimiz kendimiz için sorunları çözmemizi gerektiren hedefler ve hedefler belirleriz.

Problem çözmede iyi olmak büyük talep görüyor. İşverenler bunu rutin olarak istek listelerine ekler. İş tanımlarında “problem çözücülerin arandığını” kaç kez gördünüz? Teknoloji söz konusu olduğunda, zorlukları etkili bir şekilde çözme yeteneği, işe alım için hızla temel bir beceri haline geliyor.

Peki bu özel beceriyi nasıl geliştirirsiniz? Problem çözme konusunda ustalaşılabilecek veya geliştirilebilecek bir yaklaşım veya strateji var mı?

İyi tanımlanmış adımlar üzerine kurulu sistematik bir yaklaşımın, sorun ne olursa olsun gerçek, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir çözümler sağlayan çözümler bulmanıza yardımcı olabileceğine dair pek çok kanıt var.

Problem Çözme: Adım Adım Yaklaşım

1. Sorunu tanımlayın?

Düzeltilmesi gereken şeyin ne olduğunu tanımlamaktan daha iyi bir başlangıç ​​noktası yoktur.

Belirtileri nedenden ayırarak durumu iyice gözden geçirmek için zaman ayırmak anlamına gelir  . Teşhis koymak, neyin niçin acı verdiğini anlamaktır. Bu zaman alır ve sorunun altında yatan sorunları ortaya çıkarmak için biraz araştırma yapmak anlamına gelebilir.

2. Temel Nedenleri Belirleyin

Probleminizin ne olduğunu belirledikten sonra, neden olduğunu anlamanız gerekir.

  • Arkasında ne var?
  • Buna ne sebep oluyor?
  • Ölçülebilir veya nitelendirilebilir mi?
  • Çekirdek düzeyde neler oluyor?

Çünkü probleminizi çözmeye çalışırken, sadece semptomlarla değil, sebeplerle de ilgilenen bir çözüm bulmak isteyeceksiniz, değil mi? Bu yüzden durumu tekrar araştırmak için zaman ayırın. Bilgi toplayın, bulgularınızı analiz edin ve teşhisinizi hassaslaştırın.

3. Birden Fazla Çözüm Bulun

İyi bir problem çözücü olmak, yenilikçi düşünmek demektir ve bu da kalıpların dışında düşünmek demektir. Bulduğunuz ilk çözüme razı olmayın. Tekneyi dışarı itin. Mümkün olduğu kadar çok alternatif çözüm bulun. Ve sonra biraz daha bulun.

Bu, alışılmadık yerlerde veya alışılmadık kaynaklardan çözümler aramak anlamına gelebilir – farklı bir meslektaş grubuyla konuşmak, açık fikirli olmak veya fikirlerin veya bakış açılarının değiş tokuşuna açık olmak. Ne olursa olsun, bir dizi alternatif çözümünüz olduğunda hepsini analize tabi tutun.

4. En İyi Çalışacak Çözümü Bulun

Söylemesi yapmaktan kolay? Şart değil. Mantıklı bir şekilde devam edin. Bu soruları cevapla:

  • Teknik olarak uygun mu?
  • Ölçeklenebilir mi?
  • Kaynakların var mı?
  • Riskler nelerdir? Yönetilebilirler mi?
  • Çözümünüz mümkün olduğunca çok insana fayda sağlıyor mu?
  • Ölçülebilir mi? Nasıl ölçeceksin?

5. Çözümünüzü Planlayın ve Uygulayın

Bu bölümü de bol bol düşünün. Çözümünüzü uygulamak için gerçekten sıkı bir plan oluşturun. Planınızı kim, ne, ne zaman ve nasıl uygulayacağınızı öğrenmeniz gerekecek.

Ve en önemlisi, çözümünüzün başarılı olup olmadığını nasıl belirleyeceğinizi düşünmeniz gerekecek, bu da bizi son adıma götürüyor.

6. Çözümünüzün Başarısını Ölçün

Hedeflerinize karşı nasıl ölçüm yapıyor? Hedeflerinize ulaştınız mı? Bütçenizi aşmadınız mı? İş tamamlandı mı? Ölçülebilir bir sonuç görebiliyor musunuz? 

Çözümünüzün başarısını değerlendirmek hayati ve çoğu zaman ihmal edilen bir adımdır çünkü çözümünüzün doğru olup olmadığını veya birinci adıma geri dönüp baştan başlamanız gerektiğini açıkça gösterir. Çünkü etkili bir şekilde problem çözmenin önemli bir parçası, onu yanlış yapmaya ve hatalarınızdan ders çıkarmaya hazırlıklı olmakla ilgilidir.

Tüm sorunların çözülmeyi bekleyen basit bulmacalar olduğunu unutmayın. Problem çözme zekanızı geliştirmek için bu altı adımı kullanarak alıştırma yapın ve yeteneklerinizin çok değerli olduğunu göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir